Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki sznycle cielęce (mięso z udźca)
4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
4 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 sztuki jajka
4 łyżki mleka
1 szklanka oleju roślinnego
1 sztuka cytryna
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i rozbić. Mąkę i bułkę tartą wymieszać razem na płaskim talerzu. Jajko roztrzepać z mlekiem i z odrobiną soli.
- Sznycle natrzeć solą i pieprzem (ewentualnie roztartym czosnkiem). Obtoczyć w przygotowanej wcześniej panierce, potem w jajku i na koniec znowu w bułce.
- Rozgrzać na patelni tłuszcz, smażyć sznycle ok. 3 minuty, potem dodać 1 łyżkę masła i smażyć jeszcze przez następne 3 minuty.
- Gotowe sznycle ułożyć na papierowych ręcznikach, aby wsiąkł w nie olej. Podawać z plasterkami cytryny z np. sałatką ziemniaczaną.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!