Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sznycle nadziewane szynką i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kotlety schabowe
  • 4 sztuki gałązki szałwii (ewentualnie suszona)
  • 4 plastry  szynki wieprzowej (najlepiej dojrzewającej)
  • 4 sztuki cienkie plasterki żółtego sera o pikantym smaku np. parmezan
  • 1/2 szklanki  białego wina
  • 2 łyżki  oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
    Do dekoracji
  • cukinia
  • pomidorki
  • kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
  • kilka gałązek majeranku (ewentualnie suszony)

Sposób przyrządzania:

  1. Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Gałązki szałwii (jeśli świeża) opłucz, osusz, poodrywaj listki i grubo je posiekaj.
  2. Na przygotowanych płatach mięsa rozłóż plasterki szynki i żółtego sera. Posyp je szałwią (jeśli nie lubisz jej smaku użyj bazylii lub oregano).
  3. Każdy kotlet złóż na pół, ewentualnie zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Zrumień je z obu stron. Podlej winem, zmniejsz płomień i smaż jeszcze 5-6 minut. Gotowe kotlety przełóż na ogrzane talerze. Udekoruj cukinią, pomidorkami oraz gałązkami świeżych ziół (ewentualnie suszonymi).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE