Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki kotlety schabowe
4 sztuki gałązki szałwii (ewentualnie suszona)
4 plastry szynki wieprzowej (najlepiej dojrzewającej)
4 sztuki cienkie plasterki żółtego sera o pikantym smaku np. parmezan
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki oleju do smażenia
sól
pieprz czarny mielony
- Do dekoracji
cukinia
pomidorki
kilka gałązek rozmarynu (ewentualnie suszony)
kilka gałązek majeranku (ewentualnie suszony)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety opłucz, wytrzyj do sucha. Każdy lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą oraz pieprzem. Gałązki szałwii (jeśli świeża) opłucz, osusz, poodrywaj listki i grubo je posiekaj.
- Na przygotowanych płatach mięsa rozłóż plasterki szynki i żółtego sera. Posyp je szałwią (jeśli nie lubisz jej smaku użyj bazylii lub oregano).
- Każdy kotlet złóż na pół, ewentualnie zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Zrumień je z obu stron. Podlej winem, zmniejsz płomień i smaż jeszcze 5-6 minut. Gotowe kotlety przełóż na ogrzane talerze. Udekoruj cukinią, pomidorkami oraz gałązkami świeżych ziół (ewentualnie suszonymi).