Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 80 dag surowej szynki peklowanej
- 10 sztuk goździków
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki ciemnego płynnego miodu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- grubo mielony pieprz
- suszony majeranek
- tłuszcz do posmarowania folii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szynkę peklowaną mocz w zimnej wodzie całą noc. Następnego dnia dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli nie jest w zwartym kawałk, nadaj jej owalny kształt, obwiązując mięso bardzo mocną bawełnianą nitką. W szynkę powbijaj goździki. Miód wymieszaj z musztardą. Posmaruj tym mięso. Szynkę oprósz pieprzem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane mięso odłóż na mniej więcej godzinę w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem ziół i przypraw.
- Brytfannę wyłóż folią aluminiową, zostawiając duży zapas (aby folii wystarczyło do owinięcia mięsa). Folię cienko posmaruj tłuszczem. Włóż mięso, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
- Kiedy mięso się zrumieni, wlej wino i przykryj je wystającą folią. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia kilka razy przewróć mięso.
- Gotową szynkę wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne mięso wyjmij z formy, odwiń z folii, przełóż na pólmisek. Sos z pieczenia możesz przecedzić, wymieszać z odrobiną śmietany i przyprawić do smaku. Po zagotowaniu i wystudzeniu przelej go do sosjerki. Gotową szynkę pokrój w cienkie plasterki. Podawaj z ćwikłą, sosem chrzanowym albo sosem z pieczenia.