Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
1 kg szynki
1 sztuka słoiczek musztardy francuskiej z gorczycą
1 sztuka jajko
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 pęczek świeżego tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Przełóż do brytfanny i polej bulionem. Piecz 50 minut w temperaturze 200 st. C, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
- Do miseczki wbij jajko. Dodaj bułkę tartą, musztardę i wymieszaj. Dodaj pokrojony świeży tymianek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Szynkę wyjmij z brytfanny i odstaw, by przestygła. Wierzch i boki ostudzonego mięsa obłóż przygotowaną pastą tymiankową. Zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 200 st. C, aż skórka się zarumieni.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza