Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka średni kurczak
500 g dowolnych grzybów
1/2 sztuki bułki
3 sztuki jaja
2 łyżki oleju
posiekana natka pietruszki
1/2 sztuki litra mleka
1/2 sztuki litra bulionu
czosnek
2 sztuki cebule
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu z grzybkami drobno pokrojonymi.
- Kurczaka obieramy z kości, mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę i grzybki. Zalewamy bulionem i gotujemy.
- Dwa żółtka i pianę ubitą z dwóch białek mieszamy z pół szklanki mleka, dodajemy do masy mięsnej. Jedno jajko mieszamy z resztą mleka, dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, doprawiamy solą.
- Tortownicę wykładamy folią. Bułkę kroimy na kromki, zanurzamy w jajku z mlekiem i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę mięsno-grzybową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 st. Podajemy z sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników