Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Torcik mięsno-grzybowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 sztuka średni kurczak
  • 500 g  dowolnych grzybów
  • 1/2 sztuki bułki
  • 3 sztuki jaja
  • 2 łyżki  oleju
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 sztuki litra mleka
  • 1/2 sztuki litra bulionu
  • czosnek
  • 2 sztuki cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka gotujemy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulę drobno siekamy i dusimy na tłuszczu z grzybkami drobno pokrojonymi.
  2. Kurczaka obieramy z kości, mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy natkę pietruszki, cebulę i grzybki. Zalewamy bulionem i gotujemy.
  3. Dwa żółtka i pianę ubitą z dwóch białek mieszamy z pół szklanki mleka, dodajemy do masy mięsnej. Jedno jajko mieszamy z resztą mleka, dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, doprawiamy solą.
  4. Tortownicę wykładamy folią. Bułkę kroimy na kromki, zanurzamy w jajku z mlekiem i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę mięsno-grzybową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 st. Podajemy z sosem pomidorowym.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka przepisy czytelników


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE