Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki udka
sól
pieprz
3 sztuki pomidory
mały bakłażan
mała cukinia
5 łyżek oliwy
duża cebula
2 sztuki posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka (można je podzielić, odcinając pałki) natrzeć solą i pieprzem. Warzywa (oprócz pomidorów) pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Przygotowane udka obsmażyć na połowie oliwy, przykryć i dusić ok. 25 min. W rondlu na pozostałej oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Dodać resztę warzyw i zioła, a następnie dusić na małym ogniu 10 min. Włożyć do warzyw udka i dusić jeszcze razem ok. 10 min. Podawać z pieczywem razowym.
Źródło przepisu: gazeta obiady z kurczaka