Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4-6 sztuk udek kaczki
sól
pieprz
1 sztuka cebula
4 ząbki czosnku
2 sztuki marchwie
1 sztuka pomarańcza
1 łyżka sklarowanego masła
1 łyżeczka mąki
1 sztuka liść laurowy
1 sztuka suszona papryka chili
500 ml wytrawnego białego wina
175 g zielonych oliwek
cukier
1 łyżka octu winnego
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 225oC. Udka oprószyć solą i pieprzem. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w krążki. Obrać pomarańczę, podzielić na części.
- Udka podsmażyć na gorącym sklarowanym maśle, dodać cebulę, czosnek, marchew i krótko smażyć z mięsem. Dodać liść laurowy, chili i cząstki pomarańczy. Udka piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Wlać wino i dusić jeszcze około 20 minut.
- Oliwki wydrylować i pokroić w plasterki. Z brytfanny wyjąć liść laurowy, paprykę chili i filety z pomarańczy. Sos zredukować do 2/3 objętości i podgrzać na nim oliwki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Kaczkę podawać z sosem.
Źródło przepisu: książka kucharska























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!