Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6-8 sztuk udek kurczaka
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 10 sztuk czarnych oliwek ze słoika
- 1 sztuka świeża czerwona papryka
- 3 sztuki suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 75 sztuk wytrawnego wina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udka oprószyć solą oraz pieprzem i na patelni usmażyć na złotobrązowy kolor w niewielkiej ilości oliwy. Przykryć i dusić około 30 minut. Na koniec ostudzić. Mięso wyluzować, pokroić w spore kawałki, oliwki odcedzić, usunąć pestki i pokroić w plasterki.
- Paprykę chili oczyścić, umyć, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki, drobno posiekać. Pomidory pokroić w małą kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC. Mięso wymieszać z czosnkiem i chili, pomidorami oraz oliwkami i przełożyć do aluminiowej formy. Całość skropić winem i piec około 20 minut.
Źródło przepisu: książka kucharska