Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.08.2022 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Udka kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 6-8 sztuk udek kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 10 sztuk czarnych oliwek ze słoika
  • 1 sztuka świeża czerwona papryka
  • 3 sztuki suszone pomidory
  • 3 ząbki  czosnku
  • 75 sztuk wytrawnego wina

Sposób przyrządzania:

  1. Udka oprószyć solą oraz pieprzem i na patelni usmażyć na złotobrązowy kolor w niewielkiej ilości oliwy. Przykryć i dusić około 30 minut. Na koniec ostudzić. Mięso wyluzować, pokroić w spore kawałki, oliwki odcedzić, usunąć pestki i pokroić w plasterki.
  2. Paprykę chili oczyścić, umyć, przepołowić, usunąć nasadę ogonka oraz pestki, drobno posiekać. Pomidory pokroić w małą kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150oC. Mięso wymieszać z czosnkiem i chili, pomidorami oraz oliwkami i przełożyć do aluminiowej formy. Całość skropić winem i piec około 20 minut.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE