Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 3 sztuki polędwiczki wieprzowe
- 9 plastrów szynki parmeńskiej
- 50 g suszonych żurawin
- 50 g rodzynek
- olej
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g sera żółtego
- 3 sztuki czerwone cebule
- mielona słodka papryka
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Każdą polędwiczkę umyj i osusz. Mięso natnij wzdłuż tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony.
- Nacięte polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso posyp tymiankiem.
- Paski każdej przyprawionej polędwiczki owiń plastrami szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione i owinięte szynką paski polędwiczek zapleć w trzy warkocze. Końce uformowanych z polędwiczek warkoczy zepnij wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładaj suszone żurawiny oraz rodzynki. Uważaj, żeby nie rozwiązać splotów.
- Każdy warkocz posmaruj olejem i obsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni.
- 3 czerwone cebule obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w duże kawałki. Włóż ją na 10 minut do zamrażalnika, by zneutralizować zapach cebuli.
- 100 g sera żółtego w kostce schłodź w lodówce, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki podziel na 3 równe porcje.
- 3 naczynia żaroodporne wysmaruj starannie olejem. Do naczyń włóż polędwiczki i obłóż je cebulą. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po tym czasie zalej mięso śmietaną, obłóż serem i przykryj folią aluminiową. Piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku