Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Warkocze z polędwicy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 3 sztuki polędwiczki wieprzowe
  • 9 plastrów  szynki parmeńskiej
  • 50 g  suszonych żurawin
  • 50 g  rodzynek
  • olej
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 100 g  sera żółtego
  • 3 sztuki czerwone cebule
  • mielona słodka papryka
  • 2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Każdą polędwiczkę umyj i osusz. Mięso natnij wzdłuż tak, by powstały 3 paski złączone ze sobą z jednej strony.
  2. Nacięte polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso posyp tymiankiem.
  3. Paski każdej przyprawionej polędwiczki owiń plastrami szynki parmeńskiej tak, by dobrze się trzymały podczas smażenia. Przyprawione i owinięte szynką paski polędwiczek zapleć w trzy warkocze. Końce uformowanych z polędwiczek warkoczy zepnij wykałaczkami. Między sploty warkoczy ostrożnie powkładaj suszone żurawiny oraz rodzynki. Uważaj, żeby nie rozwiązać splotów.
  4. Każdy warkocz posmaruj olejem i obsmaż na rozgrzanej wcześniej patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni.
  5. 3 czerwone cebule obierz, przekrój na pół, a następnie pokrój w duże kawałki. Włóż ją na 10 minut do zamrażalnika, by zneutralizować zapach cebuli.
  6. 100 g sera żółtego w kostce schłodź w lodówce, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wiórki podziel na 3 równe porcje.
  7. 3 naczynia żaroodporne wysmaruj starannie olejem. Do naczyń włóż polędwiczki i obłóż je cebulą. Wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia przez 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  8. Po tym czasie zalej mięso śmietaną, obłóż serem i przykryj folią aluminiową. Piecz jeszcze 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE