Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
50 dag wątróbki cielęcej
2 łyżki masła
2 sztuki pory
pół średniego selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
mała puszka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę opłukać, pokroić na długie, cienkie paski, posypać pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, oprószyć mąką. Zrumienić na maśle w płaskim garnku o grubym dnie. Dodać umyte, pokrojone na plasterki pory i obrany, pokrojony w drobną kostkę seler korzeniowy, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Posypać posiekanym selerem naciowym, podawać z ryżem.
Źródło przepisu: książka gotuj z głową