Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 2 łyżki masła
- 2 sztuki pory
- pół średniego selera korzeniowego
- łodyga selera naciowego
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wątróbkę opłukać, pokroić na długie, cienkie paski, posypać pieprzem i rozgniecionym czosnkiem, oprószyć mąką. Zrumienić na maśle w płaskim garnku o grubym dnie. Dodać umyte, pokrojone na plasterki pory i obrany, pokrojony w drobną kostkę seler korzeniowy, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku solą.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Posypać posiekanym selerem naciowym, podawać z ryżem.
Źródło przepisu: książka gotuj z głową