Dzisiaj jest: Piątek, 05.03.2021 Imieniny: Fryderyka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Wiedeński garnek huzarski z wołowiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 60 dag  dobrej wołowiny (biodrówka
  • środkowa krzyżowa)
  • 2 sztuki cebule
  • 300 ml  czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml  octu z czerwonego wina
  • 50 ml  koniaku
  • czerwony pieprz
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 2-3 sztuki goździki
  • 2 sztuki marchewki
  • 15 dag  suszonych grzybków
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 sztuka czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka do dekoracji

Sposób przyrządzania:

    Umyj i osusz mięso, pokrój je w kostkę. Przygotuj marynatę: posiekaj cebule, wymieszaj z winem, octem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą polej mięso, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Dobrze osącz, ale marynatę pozostaw. Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Grzyby namocz i pokrój w paski. Rozgrzej olej, usmaż mięso (10 minut). Oprósz mąką, dodaj koncentrat i grzyby. Wlej marynatę i półtorej szklanki wody. Duś 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodaj marchewki. Po zakończeniu gotowania wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj natką.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

    Mike Dow

    Wydawnictwo: Vital


    Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE