Dzisiaj jest: Czwartek, 03.10.2024 Imieniny: Gerarda i Teresy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wiener Tafelspitz - gotowana wołowina


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  kości ze szpikiem
  • 1.5 kg  wołowiny (najlepiej dolna zrazowa)
  • 1 sztuka cebula obrana i pokrojona w plastry
  • włoszczyzna (marchew/ seler/ por/ korzeń pietruszki)
  • ziarna czarnego pieprzu
  • pokrojony szczypiorek

Sposób przyrządzania:

    Kości umyj, włóż do garnka z odpowiednią ilością zimnej wody (kości powinny być zanurzone) i zagotuj. Mięso opłucz i dodaj do gotującego się rosołu. Po 30 minutach przesmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu i razem z warzywami (nie rozdrobnionymi), kilkoma ziarnami pieprzu i odrobiną soli dodaj do mięsa. Gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Mięso wyjmij, pokrój w poprzek włókien na grube plastry i polej niewielką ilością wywaru. Tafelspitz możesz podawać z gotowanymi warzywami i chrzanem jabłkowym (mieszanką drobniutko startego świeżego korzenia chrzanu, startego jabłka i śmietany)



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE