Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
30 dag mielonego mięsa
2-3 sztuki cukinie
bakłażan
3 sztuki pomidory
3 sztuki ziemniaki
cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki tartej bułki
2 łyżki siekanej zieleniny
10 dag sera żółtego
3 dag masła
przyprawa do zup
olej
oregano
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Rumienić cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek.Następnie włożyć mięso.Po ok.5 minutach gdy mięso zacznie brązowieć,doprawić solą,pieprzem,przyprawą do zup,oregano i dodać zieleninę.
- Mięso przełożyć na półmisek,żeby ostygło.Do średniej wielkości naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki oleju i rozprowadzić dokładnie po dnie i bokach naczynia.
- Pokroić cukinie, bakłażan i pomidory w centymetrowe plastry, ziemniaki w nieco cieńsze. Układać w naczyniu zacząć od bakłażana tak, aby każdy plaster częściowo nakładał się na poprzedni. Warstwę bakłażanów posypać solą, oregano i startym żółtym serem.Następnie w podobny sposób ułożyć ziemniaki, na nich mięso,na mięso cukinie. Znów posypać solą, pieprzem, oregano i tartym serem. Na wierzchu ułożyć pomidory, posypać resztą sera i tartą bułką. Na każdym plastrze pomidora położyć skrawek masła.
- Piec pod przykryciem, np. z folii aluminiowej. W piekarniku rozgrzanym do temp300 st. ok. półtorej godziny. Pięć minut przed zakończeniem pieczenia zdjąć przykrycie.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników