Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg wołowiny na gulasz
400 g kaszy gryczanej
2 sztuki marchewki
1 sztuka cebula
1 sztuka butelka czerwonego wytrawnego wina
2 sztuki pomidory
1/2 sztuki litra bulionu wołowego
5 łyżek mąki
5 łyżek oliwy
1 sztuka liść laurowy
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
250 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić na kostkę, następnie obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie i przełożyć do głębokiego garnka lub naczynia żaroodpornego. Posypać solą, pieprzem oraz mąką, a następnie dobrze wymieszać je z mięsem potrząsając naczyniem, aż mięso dobrze się w nich obtoczy.
- Marchewkę pokroić w talarki a cebulę w plastry. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzucić marchew i cebulę, podsmażyć około 5 minut. Dodać wino, dokładnie wymieszać łopatką, aby zdrapać przywarte do dna patelni soki z mięsa i warzyw.
- Pomidory pokroić w kostkę i dodać do wina, wlać bulion, dodać przyprawy i zagotować. Odparować płyn do połowy objętości. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Mięso zalać odparowanym sosem i włożyć do piekarnika. Piec około 3 godzin, aż mięso zrobi się bardzo miękkie.
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki. Wołowinę podawać z sosem na kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek.