Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
50 dag wołowiny gulaszowej
2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
1 sztuka duża marchewka
2 sztuki łodygi selera naciowego
7 sztuk pieczarek
1 sztuka puszka pomidorów
1 szklanka bulionego wołowego
1/3 szklanki śmietany 18%
4 łyżki oliwy
mielona ostra papryka
sól
pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone mięso. Smaż, mieszając, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Marchewki obierz, łodygi selera oraz pieczarki oczyść. Przygotowane warzywa potnij na niewielkie kawałeczki, a pieczarki pokrój na ósemki.
- Do podsmażonego mięsa dodaj rozdrobnione wcześniej warzywa i pieczarki. Podlej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Duś na małym płomieniu do miękkości (45 minut), od czasu do czasu mieszaj, aby gulasz nie przywarł do dna.
- Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Wraz z zalewą dodaj je do gulaszu na około 10 minut przed koncem gotowania.
- Tuż przed końcem gotowania wlej śmietanę. Gulasz dobrze wymieszaj i ponownie przypraw do smaku. Podawaj z ziemniaczanymi kluskami albo pieczywem.