Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wołowina w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  wołowiny gulaszowej
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 2 sztuki łodygi selera naciowego
  • 7 sztuk pieczarek
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 1 szklanka  bulionego wołowego
  • 1/3 szklanki  śmietany 18%
  • 4 łyżki  oliwy
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Wołowinę opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone mięso. Smaż, mieszając, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Marchewki obierz, łodygi selera oraz pieczarki oczyść. Przygotowane warzywa potnij na niewielkie kawałeczki, a pieczarki pokrój na ósemki.
  2. Do podsmażonego mięsa dodaj rozdrobnione wcześniej warzywa i pieczarki. Podlej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Duś na małym płomieniu do miękkości (45 minut), od czasu do czasu mieszaj, aby gulasz nie przywarł do dna.
  3. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem. Wraz z zalewą dodaj je do gulaszu na około 10 minut przed koncem gotowania.
  4. Tuż przed końcem gotowania wlej śmietanę. Gulasz dobrze wymieszaj i ponownie przypraw do smaku. Podawaj z ziemniaczanymi kluskami albo pieczywem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE