Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 opakowanie kaszy kuskus
50 dag łopatki wołowej bez kości
2 sztuki marchewki
2 sztuki buraki
25 dag dyni
25 dag cebuli
35 dag białej kapusty
2 sztuki pomidory
25 dag cukinii
50 dag ziemniaków
1/2 szklanki oliwy z oliwek
pieprz cayenne
kminek
ziele angielskie
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki o długości około 5 centymetrów.
- W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez 10 minut mięso z cebulą. Doprawić do smaku pieprzem, kminkiem, zielem angielskim i solą.
- Do garnka z mięsem wlać 125 ml wody, przykryć i dusić przez 30 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojone warzywa i ziemniaki. Dolać wody tak, by przykryła wszystkie składniki. Podgotować przez 20 minut na średnim ogniu.
- Kaszę zalać osolonym wrzątkiem z łyżką oleju i poczekać, aż wchłonie całą wodę.
- Kuskus wyłożyć na talerz i obłożyć go wołowiną z warzywami. Sos podawać osobno.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni