Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Wykwintny mus z cielęciny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 kg  cielęciny
  • 10 dag  wątróbki cielęcej
  • 15 dag  masła
  • 4 sztuki jajka
  • 1 sztuka czerstwa kajzerka
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka marchewka
  • 10 dag  suszonych śliwek
  • 10 dag  suszonych daktyli
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 sztuka listek laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Cielęcinę opłucz i pokrój na małe kawałki. Cebulę i marchewkę obierz i razem z mięsem włóż do garnka. Dodaj listek laurowy oraz ziarenka czarnego pieprzu. Zalej wodą tak, by mięso było całkowicie przykryte. Dopraw do smaku solą, po czym doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj natkę pietruszki. Miękkie mięso wyjmij, oddziel od kości.
  2. Wywar przecedź i namocz w nim czerstwą kajzerkę.
  3. Wątróbkę pokrój na małe kawałki, podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła. pod koniec smażenia lekko oprósz zmielonym pieprzem i solą.
  4. Przestudzone mięso, wątróbkę i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie. Dodaj pozostałe masło, jajka oraz gałkę muszkatołową. Wyrób na gładką masę.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj grubo masłem i oprósz bułką tartą. Następnie napełnij blachę połową masy, na niej ułóż suszone daktyle i śliwki. Przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię. Formę z pasztetem wstaw do naczynia z wodą, razem umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Piecz 50 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE