Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1.5 kg cielęciny
10 dag wątróbki cielęcej
15 dag masła
4 sztuki jajka
1 sztuka czerstwa kajzerka
1 sztuka cebula
1 sztuka marchewka
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych daktyli
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1 sztuka listek laurowy
gałka muszkatołowa
4 sztuki gałązki natki pietruszki
sól
mielony czarny pieprz
masło do wysmarowania formy
bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cielęcinę opłucz i pokrój na małe kawałki. Cebulę i marchewkę obierz i razem z mięsem włóż do garnka. Dodaj listek laurowy oraz ziarenka czarnego pieprzu. Zalej wodą tak, by mięso było całkowicie przykryte. Dopraw do smaku solą, po czym doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj natkę pietruszki. Miękkie mięso wyjmij, oddziel od kości.
- Wywar przecedź i namocz w nim czerstwą kajzerkę.
- Wątróbkę pokrój na małe kawałki, podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła. pod koniec smażenia lekko oprósz zmielonym pieprzem i solą.
- Przestudzone mięso, wątróbkę i odciśniętą bułkę zmiel dwukrotnie. Dodaj pozostałe masło, jajka oraz gałkę muszkatołową. Wyrób na gładką masę.
- Formę do pieczenia wysmaruj grubo masłem i oprósz bułką tartą. Następnie napełnij blachę połową masy, na niej ułóż suszone daktyle i śliwki. Przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię. Formę z pasztetem wstaw do naczynia z wodą, razem umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Piecz 50 minut.
Źródło przepisu: Smacznego!