Dzisiaj jest: Piątek, 01.07.2022 Imieniny: Haliny i Mariana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka kalafior
  • 1 sztuka brokuł
  • 200 g  marchewki
  • 200 g  gotowanej szynki w plastrach
    Sos serowy
  • 120 g  startego ementalera
  • 250 ml  mleka
  • 50 g  masła
  • 2 łyżki  mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior i brokuł podziel na różyczki. Marchew obierz i pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w paski.
  2. Kalafior i brokuł odgotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Marchew odgotuj przez 10 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
  3. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i podsmaż na złoto. Stopniowo wlewaj mleko i mieszając, gotuj 2-3 minuty. Dodaj ser oraz przyprawy i gotuj, mieszając kolejne 2-3 minuty.
  4. Jarzyny ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp szynką i polej sosem serowym.
  5. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. C, aż ser się zapiecze.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE