Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
200 g makaronu rurki
200 g makaronu kolanka
100 g mrożonych brokułów
100 g mrożonej fasolki szparagowej
3 sztuki pieczarki
1/4 sztuki papryki czerwonej
8 sztuk czarnych oliwek (bez pestek)
200 g wędliny
100 g sera gouda
5 g margaryny
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron, brokuły i fasolkę szparagową odgotować w osolonej wodzie.Pieczarki obrać i razem z oliwkami pokroić w plasterki. Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wędlinę pokroić w kostkę. Ser potarkować na tarce o małych oczkach.
- Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wsypać połowę makaronu, brokułów, fasolki, pieczarek, papryki, oliwek i wędliny. Następnie zrobić drugą warstwę, zaczynając od makaronu. Wierzch zapiekanki posypać startym, żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać, aż ser się roztopi.