Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
8 sztuk kromek chleba
12 sztuk pomidorków koktajlowych
150 g sera gouda
12 sztuk plasterków salami
10 sztuk czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
tymianek
oliwa
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z 4 łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą i tymiankiem.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Ser starkuj na tarce o drobnych oczkach.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż na dnie 4 kromki chleba. Posmaruj je wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem. Ułóż plasterki salami i posyp połową starkowanego sera.
- Ułóż drugą warstwę zaczynając od chleba posmarowanego oliwą. Na wierzch połóż pomidorki. Posyp serem i udekoruj oliwkami.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj 30 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka