Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag ziemniaków
25 dag kiełbasy
1 sztuka cebula
1 sztuka pomidor
1 sztuka brokuł
20 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
150 ml śmietany 12 %
150 ml pikantnego ketchupu
3 ząbki czosnku
oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w plastry. Brokuł ugotuj na parze i podziel na małe różyczki.
- Pomidor umyj, osusz i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka, posyp solą i odstaw na chwilę, aby zmiękła. Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Ketchup wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, posól. Następnie ułóż kiełbasę, pomidora, cebulę i różyczki brokułu. Posyp solą, pieprzem i oregano. Zalej sosem śmietanowo-ketchupowym i posyp startym serem.
- Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!