Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g ziemniaków
- 2 sztuki bakłażany
- cebula
- 4 sztuki pomidory malinowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu wieprzowego
- 2 łyżki pasty sezamowej "Tahini"
- 300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżki jogurtu
- 5 łyżek masła
- mięta
- sok z 1 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę.
- Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw.
- Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
- Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni. Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny.