Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
500 g mielonej wołowiny
300 g ziemniaków
2 sztuki bakłażany
cebula
4 sztuki pomidory malinowe
4 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu wieprzowego
2 łyżki pasty sezamowej "Tahini"
300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
1 łyżeczka kminku rzymskiego
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki jogurtu
5 łyżek masła
mięta
sok z 1 cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę.
- Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową i jogurt, a następnie dopraw.
- Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony.
- Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni. Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny.