Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g chudej siekanej wołowiny lub jagnięciny
- 2 sztuki kromki chleba tostowego
- 2 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 sztuki średnie jajka
- 75 g rodzynków
- 2 łyżki sosu chutney z mango
- sól
- pieprz
- 2 sztuki banany
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżka soku cytrynowego
- tłuszcz do formy
- 1/8 l mleka
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni. Mięso włożyć do miski. Chleb tostowy namoczyć w zimnej wodzie, mocno odcisnąć, rozerwać na kawałki i dodać do mięsa. Cebule i czosnek obrać, drobniutko posiekać i łącznie z 1 jajkiem, rodzynkami i sosem chutney dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami curry i sokiem z cytryny.
- Formę do zapiekania natłuścić, napełnić masą miesną i wygładzić. Piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika (przy termoobiegu w temperaturze 200 stopni).
- Mleko zmieszać z pozostałymi 2 jajkami i doprawić solą, gałką muszkatołową i 1 łyżeczką curry. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na masie mięsnej. Polać mlekiem z jajkami i zapiekać 15-20 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Zapiekankę podawać w formie.