Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z mięsa i bananów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  chudej siekanej wołowiny lub jagnięciny
  • 2 sztuki kromki chleba tostowego
  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 3 sztuki średnie jajka
  • 75 g  rodzynków
  • 2 łyżki  sosu chutney z mango
  • sól
  • pieprz
  • 2 sztuki banany
  • 3 łyżeczki  curry
  • 1 łyżka  soku cytrynowego
  • tłuszcz do formy
  • 1/8 l  mleka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni. Mięso włożyć do miski. Chleb tostowy namoczyć w zimnej wodzie, mocno odcisnąć, rozerwać na kawałki i dodać do mięsa. Cebule i czosnek obrać, drobniutko posiekać i łącznie z 1 jajkiem, rodzynkami i sosem chutney dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami curry i sokiem z cytryny.
  2. Formę do zapiekania natłuścić, napełnić masą miesną i wygładzić. Piec 20 minut na środkowym poziomie piekarnika (przy termoobiegu w temperaturze 200 stopni).
  3. Mleko zmieszać z pozostałymi 2 jajkami i doprawić solą, gałką muszkatołową i 1 łyżeczką curry. Banany obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na masie mięsnej. Polać mlekiem z jajkami i zapiekać 15-20 minut, aż powierzchnia się zrumieni. Zapiekankę podawać w formie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE