Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka cukinia
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 500 g  drobiowego mięsa mielonego
  • 1 sztuka duża cebula
  • 3 sztuki jajka
  • 4 łyżki  siekanego koperku
  • 125 ml  śmietany 30 %
  • 125 ml  mleka
  • 3 ząbki  czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
  2. Mięso wymieszaj z 1 jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w piórka.
  4. Śmietanę wymieszaj z mlekiem, 2 jajkami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Roztrzep trzepaczką.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Wszystkie składniki podziel na pół. Układaj kolejno: ziemniaki, koperek, mięso mielone, paprykę i cukinię. Następnie ułóż analogicznie drugą warstwę.
  6. Polej wszystko sosem śmietanowym. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE