Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
1 sztuka cukinia
1/2 sztuki czerwonej papryki
500 g drobiowego mięsa mielonego
1 sztuka duża cebula
3 sztuki jajka
4 łyżki siekanego koperku
125 ml śmietany 30 %
125 ml mleka
3 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo.
- Mięso wymieszaj z 1 jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Cukinię umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w piórka.
- Śmietanę wymieszaj z mlekiem, 2 jajkami, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Roztrzep trzepaczką.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Wszystkie składniki podziel na pół. Układaj kolejno: ziemniaki, koperek, mięso mielone, paprykę i cukinię. Następnie ułóż analogicznie drugą warstwę.
- Polej wszystko sosem śmietanowym. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka