Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zielona papryka faszerowana mięsem mielonym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki zielone papryki
  • 400 g  mięsa mielonego
  • 150 g  ryżu
  • 1 sztuka cebula
  • 1 sztuka jajko
  • 350 ml  bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 3 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko, odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. Papryki umyj, osusz. Odetnij kapelusz z ogonkiem i delikatnie oczyść paprykę z nasion. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Do miski wrzuć mięso, cebulę, jajko, tymianek, majeranek i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj ryż, sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Każdą paprykę napełnij farszem mięsnym i przykryj odcięta wcześniej czapeczką z ogonkiem. Gotowe papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  5. Bulion wymieszaj z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i zalej nim faszerowane papryki.
  6. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE