Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki zielone papryki
400 g mięsa mielonego
150 g ryżu
1 sztuka cebula
1 sztuka jajko
350 ml bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko, odcedź i odstaw do wystygnięcia.
- Papryki umyj, osusz. Odetnij kapelusz z ogonkiem i delikatnie oczyść paprykę z nasion. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć mięso, cebulę, jajko, tymianek, majeranek i łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj na jednolitą masę. Następnie dodaj ryż, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Każdą paprykę napełnij farszem mięsnym i przykryj odcięta wcześniej czapeczką z ogonkiem. Gotowe papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Bulion wymieszaj z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i zalej nim faszerowane papryki.
- Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia