Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Sos mięsny
35 dag mięsa mielonego
2 sztuki marchewki
18 dag koncentratu pomidorowego
2 łyżki listków bazylii
1/2 sztuki cebuli
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do pizzy
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki płatków papryki
- Beszamel
3 sztuki czubate łyżki mąki
4 łyżki masła
250 ml mleka
500 ml bulionu
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
- Dodatkowo
30 dag mozzarelli
8 sztuk dużych ziemniaków
20 dag żółtego sera
1 łyżka przyprawy do zapiekanek
sól
listki bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos: Marchewki obierz i starkuj. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso i podsmaż mieszając. Dodaj starkowane marchewki i koncentrat. Podlej 1/4 szklanki wody. Mieszając, duś 30 minut, aż sos odparuje. Dodaj przyprawy i posiekaną bazylię.
- Beszamel: Masło roztop w garnku. Dodaj mąkę, zasmaż. Wlej bulion i mleko. Dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Zalej gorącą wodą, posól i gotuj 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: 1/2 beszamelu, 1/3 ziemniaków, 1/2 sosu mięsnego, 1/2 plastrów mozzarelli, 1/3 ziemniaków, resztę sosu mięsnego, mozzarelli, ziemniaków i beszamelu. Posyp startym żółtym serem i przyprawą do zapiekanek.
- Przykryj folią aluminiową. Piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!