Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Sos mięsny
- 35 dag mięsa mielonego
- 2 sztuki marchewki
- 18 dag koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki listków bazylii
- 1/2 sztuki cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy do pizzy
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków papryki
- Beszamel
- 3 sztuki czubate łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 500 ml bulionu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 30 dag mozzarelli
- 8 sztuk dużych ziemniaków
- 20 dag żółtego sera
- 1 łyżka przyprawy do zapiekanek
- sól
- listki bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos: Marchewki obierz i starkuj. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso i podsmaż mieszając. Dodaj starkowane marchewki i koncentrat. Podlej 1/4 szklanki wody. Mieszając, duś 30 minut, aż sos odparuje. Dodaj przyprawy i posiekaną bazylię.
- Beszamel: Masło roztop w garnku. Dodaj mąkę, zasmaż. Wlej bulion i mleko. Dopraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Zalej gorącą wodą, posól i gotuj 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: 1/2 beszamelu, 1/3 ziemniaków, 1/2 sosu mięsnego, 1/2 plastrów mozzarelli, 1/3 ziemniaków, resztę sosu mięsnego, mozzarelli, ziemniaków i beszamelu. Posyp startym żółtym serem i przyprawą do zapiekanek.
- Przykryj folią aluminiową. Piecz 70 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!