Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 6-7 sztuk jajek
- 50 dag pieczarek
- 50 dag cebuli
- 50 dag cienkiej kiełbasy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź. Obierz i pokrój w plastry. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i pokrój w grubą kostkę. Grzyby oczyść, pokrój w kostkę i gotuj 20 minut. Odcedź. Cebulę obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju doprawiając solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż osobno.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim ziemniaki i jajka, oprósz solą i pieprzem. Następnie układaj kolejno: 1/4 ziemniaków, grzyby, 1/4 ziemniaków. Oprósz solą i pieprzem. Na wierzch połóż cebulę, kiełbasę i resztę ziemniaków. Ponownie posyp solą i pieprzem.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.Po tym czasie wyjmij zapiekankę z pieca, polej śmietaną wymieszaną z mąką. Piecz jeszcze 10 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!