Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki sznycle wieprzowe (po 120 g)
1 pęczek bazylii
1 łyżeczka soku cytrynowego
125 g mascarpone
sól
pieprz
500 g pomidorów
200 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
4 sztuki cienkie plastry szynki parmeńskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
1/4 l gorącego bulionu mięsnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka skrobi
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle osuszyć papierem kuchennym. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać z niej listki, drobno je posiekać i razem z sokiem cytrynowym domieszać do mascarpone. Całość doprawić solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na paseczki, usuwając przy tym szypułki. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Sznycl posmarować mascarpone. Na każdym sznyclu położyć plasterek szynki, pomidory, mozzarellę oraz czosnek. Sznycle zrolować , owinąć nicią i związać nicią lub wykałaczkami. Zrazy natrzeć solą oraz pieprzem, włożyć na rozgrzaną oliwę i obsmażyć dookoła na silnym ogniu.
- Wlać bulion, nakryć rondel pokrywką i dusić zrazy na średnim ogniu ok. 45 minut. Po uduszeniu wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos krótko pogotować. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze skrobią i zagęścić nim sos. Tak przygotowanym sosem polać zrazy.