Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 3 sztuki duże cebule
- 150 g przerośniętego wędzonego boczku
- 4 sztuki ogórki konserwowe
- 100 ml zalewy z ogórków konserwowych
- 4 sztuki cienkie sznycle wołowe (po ok. 150 g)
- sól
- pieprz
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać i pokroić na cząstki. Boczek oraz ogórek pokroić na cienkie paseczki.
- Sznycle posypać solą i pieprzem z obu stron, rozłożyć na blacie, posmarować 2 łyżeczkami musztardy i obłożyć 2/3 cebuli, boczku i ogórka. Mięso ściśle zrolować, okręcić nicią kuchenną i związać.
- Zrazy podsmażyć mocno dookoła na klarowanym maśle. Dodać resztę cebuli, boczku oraz ogórka i krótko je podsmażyć. Wlać tyle wody, żeby sięgały do połowy zrazów i domieszać resztę musztardy oraz zalewę od ogórków. Całość nakryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny.
- Zrazy wyjąć, zdjąć nić i odstawić je w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać dokładnie z 3 łyżkami wody, zagęścić nią sos i polać nią zrazy.