Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g mąki graham
- 2 łyżki soli
- 100 g wędzonego boczku
- maślanka lub kefir
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę i sól wsyp na rozgrzaną patelnię. Praż, ciagle mieszając do momentu, aż składniki będą miały złotawy kolor.
- Zagotuj 1,5 l wody i dodaj ją do smażącej się mąki (tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste).
- Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż na czystej patelni, by powstał bekon.
- Z ciasta formuj kluseczki. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Kluseczki podawaj z bekonem i maślanką.
Źródło przepisu: przyślij przepis!