Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki antrykot
oliwa
1 sztuka cebula czerwona
2 łyżki ocet winny
2 gałązki estragon
3 sztuki żółtko z jajka
4 łyżki woda
100 g masło
sok z cytryny
sól
do smakupieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Antrykot umyj, osusz i oprósz pieprzem. Odstaw mięso na 30 minut do lodówki. Następnie usmaż antrykot na rozgrzanej oliwie, zdejmij z patelni i oprósz solą.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku zagotuj ocet z cebulą i estragonem. Po 2 minutach zestaw garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia. Dodaj wodę i żółtka. Podgrzewając, ubijaj. Zdejmij z ognia, dodaj kawałki masła. Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Sos podawaj do mięsa.
Źródło przepisu: Poradnik domowy