Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 3 kg ziemniaki
- 3 sztuki jajka
- 3 sztuki cebula
- 1 kg boczek wędzony
- Przyprawy:
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- 3 łyżki masło
- 2 łyżki bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz. Dwie z nich posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli i usmaż.
- Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce razem z pozostałą cebulą. Do uzyskanej masy dodaj rozkłócone jajka oraz boczek z cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolitą masę.
- Blachę do pieczenia wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłóż masę ziemniaczaną. Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 60 minut w 300 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. c i piecz jeszcze 60 minut.
Źródło przepisu: Moja kuchnia