Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
3 kg ziemniaki
3 sztuki jajka
3 sztuki cebula
1 kg boczek wędzony
- Przyprawy:
sól
do smakupieprz
do smaku
- Dodatkowo:
3 łyżki masło
2 łyżki bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz. Dwie z nich posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Boczek pokrój w kostkę, dodaj do zeszklonej cebuli i usmaż.
- Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce razem z pozostałą cebulą. Do uzyskanej masy dodaj rozkłócone jajka oraz boczek z cebulą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolitą masę.
- Blachę do pieczenia wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłóż masę ziemniaczaną. Wyrównaj powierzchnię.
- Piecz 60 minut w 300 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 st. c i piecz jeszcze 60 minut.
Źródło przepisu: Moja kuchnia