Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki bakłażan
1/2 sztuki papryka czerwona
1/2 sztuki papryka zielona
1/2 sztuki chili papryczka
1 sztuka cebula
2 łyżki olej rzepakowy
250 g mięso mielone
2 łyżki koncentrat pomidorowy
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
do smaku, ostra, mielona200 g tofu
ser
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, osusz, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie razem z cebulą i posiekanym miąższem z bakłażana podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Po kilku minutach dodaj mięso mielone, rozgnieć widelcem. Przesmaż wszystko razem , mieszając. Gdy sos odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Wrzuć pokrojony w kostkę ser tofu, wymieszaj.
- Uzyskanym farszem wypełnij połówki bakłażana. Ułóż na blasze i piecz 40 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia