Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bakłażan faszerowany mięsem i serem tofu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bakłażana przed faszerowaniem dobrze jest posolić i zostawić na 10 minut, by wyciągnąć z niego goryczkę. Następnie należy go wypłukać i nadziewać. Faszerowany bakłażan z mięsem i serem tofu to ciekawe połączenie składników i oryginalny smak.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  bakłażan
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1/2 sztuki  papryka zielona
  • 1/2 sztuki  chili papryczka
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 250 g  mięso mielone
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    do smaku, ostra, mielona
  • 200 g  tofu
    ser

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, osusz, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie razem z cebulą i posiekanym miąższem z bakłażana podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Po kilku minutach dodaj mięso mielone, rozgnieć widelcem. Przesmaż wszystko razem , mieszając. Gdy sos odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Wrzuć pokrojony w kostkę ser tofu, wymieszaj.
  3. Uzyskanym farszem wypełnij połówki bakłażana. Ułóż na blasze i piecz 40 minut w 160 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.60 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE