Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bakłażan
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka zielona
- 1/2 sztuki chili papryczka
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 250 g mięso mielone
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
do smaku, ostra, mielona - 200 g tofu
ser
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, osusz, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie razem z cebulą i posiekanym miąższem z bakłażana podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Po kilku minutach dodaj mięso mielone, rozgnieć widelcem. Przesmaż wszystko razem , mieszając. Gdy sos odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku. Wrzuć pokrojony w kostkę ser tofu, wymieszaj.
- Uzyskanym farszem wypełnij połówki bakłażana. Ułóż na blasze i piecz 40 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia