Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Bakłażanowe roladki z mięsnym farszem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 500 g  wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 sztuki bakłażany
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 150 g  żółtego sera
  • 2 łyżki  oleju
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków kolendry

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw, by puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i usmaż na patelni grillowej.
  2. Bazylię i kolendrę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i podsmażaj wszystko przez 10 minut.
  3. Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki razem z sokiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i bazylią. Wymieszaj i duś, aż zgęstnieje. Gotowy farsz wymieszaj z połową startego żółtego sera i odstaw do wystygnięcia.
  4. Przestudzony mięsny farsz rozłóż na plastrach bakłażana, zwiń je w ruloniki i zepnij wykałaczkami. Gotowe roladki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE