Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 2 sztuki bakłażany
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- kilka listków bazylii
- kilka listków kolendry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż w cienkie plasterki. Oprósz solą i odstaw, by puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem i usmaż na patelni grillowej.
- Bazylię i kolendrę drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i podsmażaj wszystko przez 10 minut.
- Do podsmażonego mięsa dodaj pomidory z puszki razem z sokiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, posiekaną kolendrą i bazylią. Wymieszaj i duś, aż zgęstnieje. Gotowy farsz wymieszaj z połową startego żółtego sera i odstaw do wystygnięcia.
- Przestudzony mięsny farsz rozłóż na plastrach bakłażana, zwiń je w ruloniki i zepnij wykałaczkami. Gotowe roladki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka