Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bakłażany zapiekane z szynką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bakłażany zapiekane z szynką najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki  bakłażan
    mały
  • olej
    do smażenia
  • 100 g  szynka parmeńska
    suszona
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 60 g  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 150 ml  mleko
  • bułka tarta
    do formy
  • 1 sztuka  limonka
  • papryka
    do dekoracji
  • 1 garść  seler naciowy
    liście
  • 1 łyżka  sól
  • pieprz czarny
    mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ i odłóż. Na rozgrzanym oleju smaż bakłażany po 5 minut z każdej strony. Następnie przełóż bakłażany na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  2. Szynkę pokrój na kawałki i razem z miąższem podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Z połowy masła i 1 łyżki mąki przygotuj jasną zasmażkę. Następnie zalej ją mlekiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj szynkę i podgrzewaj, aż powstanie spójna masa.
  4. Powstałą masą wypełnij bakłażany. Formę wysmaruj pozostałym masłem, oprósz bułką tartą i ułóż w niej faszerowane bakłażany. Tak przygotowane danie piecz 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem bakłażany udekoruj papryką, liśćmi selera i kawałkami limonki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE