Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki bakłażan
mały - olej
do smażenia - 100 g szynka parmeńska
suszona - 1 łyżka oliwa z oliwek
- 60 g masło
- 1 łyżka mąka
- 150 ml mleko
- bułka tarta
do formy - 1 sztuka limonka
- papryka
do dekoracji - 1 garść seler naciowy
liście - 1 łyżka sól
- pieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wydrąż miąższ i odłóż. Na rozgrzanym oleju smaż bakłażany po 5 minut z każdej strony. Następnie przełóż bakłażany na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Szynkę pokrój na kawałki i razem z miąższem podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Z połowy masła i 1 łyżki mąki przygotuj jasną zasmażkę. Następnie zalej ją mlekiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 8 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj szynkę i podgrzewaj, aż powstanie spójna masa.
- Powstałą masą wypełnij bakłażany. Formę wysmaruj pozostałym masłem, oprósz bułką tartą i ułóż w niej faszerowane bakłażany. Tak przygotowane danie piecz 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem bakłażany udekoruj papryką, liśćmi selera i kawałkami limonki.
Źródło przepisu: Smacznego!