Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
10 dag sera feta
3 ząbki czosnku
słodka papryka mielona
papryczka chili
3 łyżki bułki tartej
1 sztuka jajko
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz papryczką chili. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Nabieraj porcję masy mięsnej formując placek. Na jego środku połóż kostkę sera feta i uformuj pulpecik. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
- Gotowe pulpety nadziewaj na wilgotne patyczki do szaszłyków i układaj na ruszcie w piekarniku. Zapiekaj, aż pulpety się zrumienią.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka