Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
200 g polędwica wołowa
2 łyżeczki ocet balsamiczny
15 sztuk grzyby marynowane
1.5 l woda
400 ml ocet
200 g cukier
2 sztuki cebula czerwona
średnie2 sztuki ogórek konserwowy
duże2 sztuki żółtko z jajka
2 gałązki rozmaryn
oliwa z oliwek
do podsmażenia i marynowania mięsasól
do smakupieprz czarny
do smaku8 listków rukola
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę wołową mielimy na grubych oczkach lub siekamy i porcjujemy po 100 g.
- Grzyby kroimy w kostkę wielkości ok. 2 cm i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Pod koniec dorzucamy do nich gałązkę rozmarynu i ocet balsamiczny, zostawiamy jeszcze chwilę na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Kolejno przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru. Dodajemy do niej sól do smaku, zagotowujemy i studzimy. Do zimnej zalewy wrzucamy czerwoną cebulę pokrojoną w krążki o grubości 2-3 mm i zostawiamy na noc.
- Mięso mieszamy w misce z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną oliwy.
- Mięso wykładamy na talerz, dodajemy ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę (po obu stronach tatara), cebulę w krążkach, wcześniej przygotowane grzyby marynowane oraz żółtko w kokilce. Potrawę dekorujemy rukolą.
Źródło przepisu: Informacja prasowa 38pr.pl