Dzisiaj jest: Środa, 03.06.2020 Imieniny: Leszka i Kłotyldy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Befsztyk tatarski z polędwicy wołowej z marynowanymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Befsztyk tatarski to potrawa, która budzi wiele emocji. Najtrafniej porównać ją do sushi - jedni je uwielbiają, inni czują do niego niechęć - obydwie są bowiem przygotowywane z surowego mięsa. Dobrze przyrządzony tatar jest świeży, delikatny i aromatyczny. I właśnie za to jest ceniony.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 200 g  polędwica wołowa
  • 2 łyżeczki  ocet balsamiczny
  • 15 sztuk  grzyby marynowane
  • 1.5 l  woda
  • 400 ml  ocet
  • 200 g  cukier
  • 2 sztuki  cebula czerwona
    średnie
  • 2 sztuki  ogórek konserwowy
    duże
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 gałązki  rozmaryn
  • oliwa z oliwek
    do podsmażenia i marynowania mięsa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 8 listków  rukola

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę wołową mielimy na grubych oczkach lub siekamy i porcjujemy po 100 g.
  2. Grzyby kroimy w kostkę wielkości ok. 2 cm i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Pod koniec dorzucamy do nich gałązkę rozmarynu i ocet balsamiczny, zostawiamy jeszcze chwilę na małym ogniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Kolejno przygotowujemy zalewę z wody, octu i cukru. Dodajemy do niej sól do smaku, zagotowujemy i studzimy. Do zimnej zalewy wrzucamy czerwoną cebulę pokrojoną w krążki o grubości 2-3 mm i zostawiamy na noc.
  4. Mięso mieszamy w misce z solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną oliwy.
  5. Mięso wykładamy na talerz, dodajemy ogórka konserwowego pokrojonego w kostkę (po obu stronach tatara), cebulę w krążkach, wcześniej przygotowane grzyby marynowane oraz żółtko w kokilce. Potrawę dekorujemy rukolą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Informacja prasowa 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE