Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk białych kiełbasek parzonych
- 3 plastry wędzonego boczku
- 1/2 l piwa jasnego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- 1/2 sztuki papryczki chili
- pieprz
- papryka mielona ostra
- 3-4 plastry sera żółtego
- świeży tymianek lub rzeżucha
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbaski lekko ponacinaj, boczek pokrój w cienkie paski i owiń je wokół kiełbasek.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wsyp między kiełbaski przyprawy (ziarna pieprzu i ziela, odrobinę soli), skrop olejem, zalej piwem. Na wierzchu rozsyp oczyszczoną i pokrojoną w krążki papryczkę chili.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 60 minut. W połowie pieczenia odwróć kiełbaski, by się przyrumieniły.
- Jeśli płyn wyparuje, podlej piwem lub wodą. 10 minut przed końcem pieczenia połóż w naczyniu plastry sera. Po wyjęciu posyp danie świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: moje smaki życia