Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowego
- 10 dag twardego sera feta
- tymianek
- oregano
- świeża mięta
- sól
- pieprz
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój, zeszklij na oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Następnie przestudź i dodaj do mięsa.
- Bułkę namocz w gorącej wodzie, odciśnij i dodaj do mięsa. Następnie dodaj jajko, tymianek, oregano, posiekaną miętę, sól i pieprz. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Fetę pokrój na grube 2-centymetrowe paski. Z masy uformuj placki, na każdym ułóż po pasku sera feta i uformuj podłużne kotlety. Obsmaż z obu stron na rumiano.
- Tak przygotowane kotlety ułóż na blaszce wysmarowanej oliwą, wbijając w końce kotletów patyczki do szaszłyków. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!