Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 sztuka garść suszonych grzybów
- 1 sztuka garść suszonych śliwek
- 1 sztuka cebula
- 40 dag białej kapusty
- 40 dag kiszonej kapusty
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy paprykowej
- 2 łyżki smalcu
- 1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 3 sztuki liście laurowe
- 100 ml czerwonego wina
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oraz śliwki umieść w dwóch osobnych miskach i zalej letnią wodą. Odstaw do napęcznienia.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Białą kapustę oczyść, po czym poszatkuj. Kapustę kiszoną przepłukaj, odstaw do ocieknięcia, a następnie posiekaj. Mięso oczyść i wraz z boczkiem pokrój w kostkę. Kiełbasy pokrój w plasterki.
- W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim najpierw cebulę, a następnie mięso, boczek oraz kiełbasy. Grzyby i śliwki odsącz.
- Do mięsa dołóż białą oraz kiszoną kapustę, grzyby, śliwki, wino i odrobinę wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodaj liście laurowe.
- Duś wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. W razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Źródło przepisu: Smacznego!