Dzisiaj jest: Piątek, 03.07.2020 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Bigos z mieszanej kapusty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bigos z mieszanej kapusty to smaczne, rozgrzewające danie. Przepis można zmodyfikować i do bigosu dodać np. pieczarki.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 kg  kapusta kiszona
  • 1 główka  kapusta biała
    mała
  • 300 g  boczek wędzony
  • 300 g  mięso wołowe
    gulaszowe
  • 500 g  karczek wieprzowy
  • 300 g  mięso z indyka
    gulaszowe
  • 1 szklanka  wino czerwona
    wytrawne
  • 500 g  kiełbasa
    cienka, wędzona
  • 2 łyżki  smalec
  • 6 sztuk  cebula
  • 1 garść  grzyby suszone
  • 10 sztuk  śliwki suszone
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • kminek
    do smaku
  • 1/2 opakowania  papryka
    słodka, w proszku
  • 200 g  koncentrat pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kiszoną kapustę lekko opłucz, odciśnij, pokrój i przełóż do dużego garnka. Wlej 5 szklanek zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone śliwki. Grzyby zalej wodą, namocz, odsącz i dodaj do kapusty. Gotuj wszystko, aż składniki zmiękną, od czasu do czasu podlewając wodą.
  2. Białą kapustę poszatkuj, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, wymieszaj z kiszoną kapustą.
  3. Mięso gulaszowe, karczek i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego smalcu. Wlej 1/2 szklanki wina i duś do miękkości. Mięso dodaj do gotującej się kapusty.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym smalcu, po czym dodaj do kapusty z mięsem.
  5. Wszystkie składniki na bigos wymieszaj. Dodaj pozostałe wino oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Całość duś przez 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Zobacz więcej na temat:

bigosprzepisy na dania mięsne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE