Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 kg kapusta kiszona
1 główka kapusta biała
mała300 g boczek wędzony
300 g mięso wołowe
gulaszowe500 g karczek wieprzowy
300 g mięso z indyka
gulaszowe1 szklanka wino czerwona
wytrawne500 g kiełbasa
cienka, wędzona2 łyżki smalec
6 sztuk cebula
1 garść grzyby suszone
10 sztuk śliwki suszone
3 sztuki liście laurowe
6 ziarenek ziele angielskie
kminek
do smaku1/2 opakowania papryka
słodka, w proszku200 g koncentrat pomidorowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiszoną kapustę lekko opłucz, odciśnij, pokrój i przełóż do dużego garnka. Wlej 5 szklanek zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone śliwki. Grzyby zalej wodą, namocz, odsącz i dodaj do kapusty. Gotuj wszystko, aż składniki zmiękną, od czasu do czasu podlewając wodą.
- Białą kapustę poszatkuj, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, wymieszaj z kiszoną kapustą.
- Mięso gulaszowe, karczek i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego smalcu. Wlej 1/2 szklanki wina i duś do miękkości. Mięso dodaj do gotującej się kapusty.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym smalcu, po czym dodaj do kapusty z mięsem.
- Wszystkie składniki na bigos wymieszaj. Dodaj pozostałe wino oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Całość duś przez 15 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku