Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 kg kapusta kiszona
- 1 główka kapusta biała
mała - 300 g boczek wędzony
- 300 g mięso wołowe
gulaszowe - 500 g karczek wieprzowy
- 300 g mięso z indyka
gulaszowe - 1 szklanka wino czerwona
wytrawne - 500 g kiełbasa
cienka, wędzona - 2 łyżki smalec
- 6 sztuk cebula
- 1 garść grzyby suszone
- 10 sztuk śliwki suszone
- 3 sztuki liście laurowe
- 6 ziarenek ziele angielskie
- kminek
do smaku - 1/2 opakowania papryka
słodka, w proszku - 200 g koncentrat pomidorowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiszoną kapustę lekko opłucz, odciśnij, pokrój i przełóż do dużego garnka. Wlej 5 szklanek zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone śliwki. Grzyby zalej wodą, namocz, odsącz i dodaj do kapusty. Gotuj wszystko, aż składniki zmiękną, od czasu do czasu podlewając wodą.
- Białą kapustę poszatkuj, gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź, wymieszaj z kiszoną kapustą.
- Mięso gulaszowe, karczek i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego smalcu. Wlej 1/2 szklanki wina i duś do miękkości. Mięso dodaj do gotującej się kapusty.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki. Podsmaż na pozostałym smalcu, po czym dodaj do kapusty z mięsem.
- Wszystkie składniki na bigos wymieszaj. Dodaj pozostałe wino oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem. Całość duś przez 15 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku