Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g udziec z dzika
- 1 gałązka rozmaryn
- olej
- 1 łyżeczka mąka
- 1 łyżeczka przecier pomidorowy
- 2 łyżki miód
- 250 ml bulion
- 2 łyżki masło
- 200 g owoce leśne
maliny, jeżyny, jagody - zioła
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udziec z dzika oczyść, pokrój na 8 jednakowych plastrów. Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i posyp posiekanymi listkami rozmarynu. Następnie posmaruj mięso olejem i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż na nim kawałki mięsa z obu stron. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika.
- Pozostały po smażeniu mięsa sos oprósz mąką i zrumień. Dodaj przecier pomidorowy, miód i bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
- Pod koniec dodaj masło oraz owoce leśne i szybko podgrzej. Gotowe bitki przełóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!