Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g udziec z dzika
1 gałązka rozmaryn
olej
1 łyżeczka mąka
1 łyżeczka przecier pomidorowy
2 łyżki miód
250 ml bulion
2 łyżki masło
200 g owoce leśne
maliny, jeżyny, jagodyzioła
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Udziec z dzika oczyść, pokrój na 8 jednakowych plastrów. Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i posyp posiekanymi listkami rozmarynu. Następnie posmaruj mięso olejem i odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż na nim kawałki mięsa z obu stron. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika.
- Pozostały po smażeniu mięsa sos oprósz mąką i zrumień. Dodaj przecier pomidorowy, miód i bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
- Pod koniec dodaj masło oraz owoce leśne i szybko podgrzej. Gotowe bitki przełóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!