Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Bitki z dzika z sosem z owoców leśnych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Bitki z dzika z sosem z owoców leśnych to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  udziec z dzika
  • 1 gałązka  rozmaryn
  • olej
  • 1 łyżeczka  mąka
  • 1 łyżeczka  przecier pomidorowy
  • 2 łyżki  miód
  • 250 ml  bulion
  • 2 łyżki  masło
  • 200 g  owoce leśne
    maliny, jeżyny, jagody
  • zioła
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Udziec z dzika oczyść, pokrój na 8 jednakowych plastrów. Kawałki mięsa rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i posyp posiekanymi listkami rozmarynu. Następnie posmaruj mięso olejem i odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i szybko obsmaż na nim kawałki mięsa z obu stron. Następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika.
  3. Pozostały po smażeniu mięsa sos oprósz mąką i zrumień. Dodaj przecier pomidorowy, miód i bulion. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
  4. Pod koniec dodaj masło oraz owoce leśne i szybko podgrzej. Gotowe bitki przełóż na talerze i polej przygotowanym sosem. Przed podaniem udekoruj ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE