Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 125 g mieszanka na spody do pizzy
gotowa - 25 g pesto z suszonych pomidorów
- 1 sztuka pomidory
bardzo duży - 150 g ser mozzarella
- 25 g szynka
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka oliwa
- 2 łyżeczki oregano
najlepiej świeżo posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj spód do pizzy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Nas lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 20 cm.
- Ułóż spód na wyłożonej pergaminem blasze.
- Na spodzie pizzy rozsmaruj równą warstwą pesto.
- Pokrój w plasterki ser i pomidory, a szynkę w kostkę.
- Obierz i rozgnieć czosnek.
- Ułóż na pizzy na przemian pomidory oraz ser i posyp ją szynką.
- W małej misce wymieszaj czosnek z oliwą i oregano.
- Pokrop pizzę oliwą z przyprawami.
- 0. Piecz pizzę na górnej półce piekarnika 10-15 minut, aż ser się roztopi, a spód nabierze rumianej barwy.
- 1. Przełóż na talerz, pokrój na porcje i od razu podawaj.