Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bób duszony z boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  bobu
  • 250 g  fasolki szparagowej
  • 2 sztuki duże szalotki z zielonymi częściami
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 3-4 sztuki świeże pomidory
  • 400 g  boczku
  • 3 łyżki  oleju
  • majeranek
  • 1 szczypta  czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i obierz.
  2. Fasolkę szparagową umyj, pokrój na 3-centymetrowe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  3. Szalotki i koperek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną szalotkę. Smaż razem do zeszklenia.
  5. Do podsmażonego boczku dodaj pokrojone pomidory. Podgrzej, dodaj bób, fasolkę, i zielone części cebuli. Duś, mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i majerankiem.
  6. Gotowy bób rozłóż na talerze, udekoruj natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE