Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg bobu
250 g fasolki szparagowej
2 sztuki duże szalotki z zielonymi częściami
1 pęczek natki pietruszki
3-4 sztuki świeże pomidory
400 g boczku
3 łyżki oleju
majeranek
1 szczypta czosnku granulowanego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i obierz.
- Fasolkę szparagową umyj, pokrój na 3-centymetrowe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
- Szalotki i koperek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną szalotkę. Smaż razem do zeszklenia.
- Do podsmażonego boczku dodaj pokrojone pomidory. Podgrzej, dodaj bób, fasolkę, i zielone części cebuli. Duś, mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i majerankiem.
- Gotowy bób rozłóż na talerze, udekoruj natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka