Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Boeuf strogonow


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  chudej wołowiny
  • 250 g  pieczarek
  • 2 łyżki  masła
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  smalcu
  • 1/2 szklanki  śmietany kremówki
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 150 ml  bulionu wołowego
  • 1-2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  musztardy
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bulion zagotuj. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
  2. Smalec rozgrzej z pozostałym masłem i podsmaż na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie oprósz wszystko mąką i zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE