Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g chudej wołowiny
250 g pieczarek
2 łyżki masła
2 sztuki cebule
2 łyżki smalcu
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki pszennej
150 ml bulionu wołowego
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
mielona słodka papryka
mielona ostra papryka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion zagotuj. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Smalec rozgrzej z pozostałym masłem i podsmaż na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie oprósz wszystko mąką i zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Źródło przepisu: Smacznego!