Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g chudej wołowiny
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml bulionu wołowego
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion zagotuj. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w plasterki, a następnie w paski. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
- Smalec rozgrzej z pozostałym masłem i podsmaż na nim cebulę. Dodaj mięso, smaż razem przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie oprósz wszystko mąką i zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Dodaj pieczarki, koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Pod koniec duszenia dodaj śmietanę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Źródło przepisu: Smacznego!