Dzisiaj jest: Czwartek, 06.10.2022 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Calzone z salami i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej komponuje się z czerwonym winem.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 300 g  mąka
  • 8 g  drożdże
    instant
  • 1 łyżeczka  sól
  • 1/2 łyżeczki  cukier
  • 1/2 szklanki  woda
    letnia
    Nadzienie:
  • 150 g  ser gorgonzola
  • 75 g  salami
  • 3 sztuki  pomidory
  • 50 g  oliwki
    czarne
  • 2 łyżki  rozmaryn
    świeży
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • mąka
    do oprószenia

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej piekarnik do 230°C i natłuść 2 blachy do pieczenia.
  2. Wymieszaj suche składniki ciasta i, powoli dolewając wodę, wyrabiaj je mikserem przez około 5 minut.
  3. Podziel ciasto na 4 części.
  4. Na lekko oprószonym mąką blacie uformuj z każdego kawałka 20-25-centymetrowy okrągły placek.
  5. Pozostaw wszystkie cztery spody na blacie.
  6. Pokrój grubo ser, salami, pomidory oraz oliwki.
  7. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia i dopraw rozmarynem oraz sporą ilością pieprzu i soli.
  8. Podziel nadzienie pomiędzy cztery spody.
  9. Posmaruj lekko brzegi ciasta wodą i złóż każdy blat na pół, naciągając go nieco, by przykryć całe nadzienie, a potem złap dokładnie brzegi.
  10. 0. Ułóż rogale na przygotowanych blachach do pieczenia i oprósz mąką.
  11. 1. Piecz przez 15 minut na jasnobrązowy kolor.
  12. 2. Podawaj na gorąco lub na zimno.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE