Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąka
- 8 g drożdże
instant - 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1/2 szklanki woda
letnia
- Nadzienie:
- 150 g ser gorgonzola
- 75 g salami
- 3 sztuki pomidory
- 50 g oliwki
czarne - 2 łyżki rozmaryn
świeży - sól
do smaku - pieprz
do smaku - mąka
do oprószenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej piekarnik do 230°C i natłuść 2 blachy do pieczenia.
- Wymieszaj suche składniki ciasta i, powoli dolewając wodę, wyrabiaj je mikserem przez około 5 minut.
- Podziel ciasto na 4 części.
- Na lekko oprószonym mąką blacie uformuj z każdego kawałka 20-25-centymetrowy okrągły placek.
- Pozostaw wszystkie cztery spody na blacie.
- Pokrój grubo ser, salami, pomidory oraz oliwki.
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki nadzienia i dopraw rozmarynem oraz sporą ilością pieprzu i soli.
- Podziel nadzienie pomiędzy cztery spody.
- Posmaruj lekko brzegi ciasta wodą i złóż każdy blat na pół, naciągając go nieco, by przykryć całe nadzienie, a potem złap dokładnie brzegi.
- 0. Ułóż rogale na przygotowanych blachach do pieczenia i oprósz mąką.
- 1. Piecz przez 15 minut na jasnobrązowy kolor.
- 2. Podawaj na gorąco lub na zimno.