Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie makaronu cannelloni
50 dag wołowego mięsa mielonego
2 sztuki cebule
1 łyżka masła do wysmarowania formy
2 ząbki czosnku
1 sztuka pietruszka
3 łyżki śmietany 18%
1 sztuka liść laurowy
1 sztuka marchewka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
15 dag startego sera żółtego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę cebuli oraz czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj marchewkę i pietruszkę.
- Mięso usmaż na patelni i przełóż do warzyw. Dołóż liść laurowy, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Duś 10 minut po czym odstaw do ostygnięcia.
- Następnie do mięsa dodaj śmietanę oraz 1/2 sera. Wymieszaj i napełnij cannelloni.
- Nafaszerowane rurki ułóż w natłuszczonej masłem formie. Na rozgrzanym oleju podsmaż resztę cebuli. Dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą, sól oraz pieprz i duś wszystko przez 5 minut.
- Powstałym sosem polej cannelloni. Wierzch posyp resztą sera i piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!