Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki cebula
- 1 łyżka olej
- 400 g mięso mielone
- 2 ząbki czosnek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 opakowanie koncentrat pomidorowy
mała puszka - 1 łyżeczka tymianek
- 2 łyżeczki oregano
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 125 ml wino czerwone wytrawne
- 10 sztuk makaron cannelloni
- 2 łyżki tłuszcz
- 1 puszka pomidory
obrane - 125 g śmietana
- 120 g ser parmezan
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i mocno podsmaż, stale mieszając.
- Czosnek obierz. Natkę pietruszki opłucz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. Dodaj koncentrat, tymianek i 1 łyżeczkę oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Mięso duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj do smaku wino.
- Makaron cannelloni wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut, po czym wyjmij, odcedź i ostudź.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Rurki wypełnij masą mięsną i ułóż w naczyniu.
- Pomidory z puszki zmiksuj wraz z zalewą, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałym oregano. Wymieszaj.
- Cannelloni polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane