Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki cebula
1 łyżka olej
400 g mięso mielone
2 ząbki czosnek
1 pęczek natka pietruszki
1 opakowanie koncentrat pomidorowy
mała puszka1 łyżeczka tymianek
2 łyżeczki oregano
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smaku125 ml wino czerwone wytrawne
10 sztuk makaron cannelloni
2 łyżki tłuszcz
1 puszka pomidory
obrane125 g śmietana
120 g ser parmezan
starty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso mielone i mocno podsmaż, stale mieszając.
- Czosnek obierz. Natkę pietruszki opłucz i razem z czosnkiem drobno posiekaj. Dodaj koncentrat, tymianek i 1 łyżeczkę oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj. Mięso duś na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj do smaku wino.
- Makaron cannelloni wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 5 minut, po czym wyjmij, odcedź i ostudź.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Rurki wypełnij masą mięsną i ułóż w naczyniu.
- Pomidory z puszki zmiksuj wraz z zalewą, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałym oregano. Wymieszaj.
- Cannelloni polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem. Wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane