Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki duże cebule
- 200 g ryżu
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mięsa mielonego
- 30 g tartej mozzarelli
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, zetnij wierzchy, włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Przestudź i ostrożnie usuń środkowe pierścienie.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z pomidorami razem z zalewą. Nastepnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku. Rozłóż ryż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Mięso wymieszaj z tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do cebul, ustaw je na ryżu. Przykryj wszystko folią aluminiową i zapiekaj 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem zdejmij folię. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia