Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże cebule
200 g ryżu
400 g pomidorów w puszce
2 ząbki czosnku
200 g mięsa mielonego
30 g tartej mozzarelli
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, zetnij wierzchy, włóż je do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Przestudź i ostrożnie usuń środkowe pierścienie.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z pomidorami razem z zalewą. Nastepnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku. Rozłóż ryż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Mięso wymieszaj z tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż do cebul, ustaw je na ryżu. Przykryj wszystko folią aluminiową i zapiekaj 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem zdejmij folię. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia