Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk średniej wielkości cebul
- 500 g mięsa mielonego
- 200 ml pomidorów krojonych z puszki
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i włóż je na 5 minut do wrzątku, ale nie gotuj. Następnie wyjmij je, obetnij ich górne części i wydrąż miąższ, pozostawiając ścianki grubości 0,5 cm. Miąższ drobno posiekaj.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso i pomidory. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Smaż 8-10 minut.
- Dodaj miąższ z cebuli oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Nadziej cebule farszem i ustaw w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą i zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka